Comunicat de la CUP davant de l'incendi de la planta de transferència de residus de COSBAPSA

Arran de l’incendi produït a la planta de transferència de residus Cosbapsa (dins del terme municipal del Vendrell), iniciat el passat 22 de desembre i que no s’ha declarat extingit fins al 16 de gener, la CUP del Vendrell vol manifestar el següent:

 - Considerem l’incendi de la planta de residus de Cosbapsa com l’incident més greu pel que fa a la perillositat per a la salut de les persones i a l’agressió al medi ambient que s’ha produït en el nostre castigat municipi en les últimes dècades.

 

- Considerem totalment irresponsable i negligent l’actitud de Cosbapsa per la desproporcionada acumulació de residus en el moment en què es va produir l’incendi. Segons les diverses informacions aparegudes en els mitjans de comunicació hi havia 4000 tones de residus, amb la qual cosa se superava en 40 vegades la capacitat permesa segons llicència administrativa. Tot i la sanció i l’expedient administratiu obert recentment a Cosbapsa per part de l’Ajuntament del Vendrell, lamentem profundament que el consistori no hagi actuat amb anterioritat ateses les reiterades denúncies de mala praxis de l’empresa Cosbapsa, manifestades per part de treballadors, sindicats i veïns des de fa més de dos anys.

 

- Considerem encertada la iniciativa de les administracions a l’hora treballar per revocar la llicència administrativa de la planta de Cosbapsa i perquè s’assumeixin les pertinents responsabilitats derivades d’aquest greu incident d’atemptat a la salut de les persones i al medi ambient. N’obstant això, denunciem l’actitud paternalista a què ens tenen acostumades les administracions, ja que no van informar la societat amb la rigorositat, transparència i rapidesa que requeria la situació, tenint en compte la importància dels fets i la seva durada. Segons diversos mitjans de comunicació, es va fer per no crear alarma social i per demostrar tenir-ho tot aparentment sota control. També es va comunicar que mai no va haver-hi cap perill per a la població, tot i reconèixer que en alguns casos, es varen donar valors contaminants per sobre de la mitjana permesa. Creiem que una societat madura i responsable passa pel fet que les administracions generin confiança a la ciutadania i intentin evitar fets tan lamentables com els que han succeït a la planta de Cosbapsa. A més, han de donar a la població una informació clara, rigorosa i amb celeritat.

 

- Sabem que l’indret on es troba la planta de transferència de residus de Cosbapsa se situa sobre un terreny format fonamentalment per materials sorrencs molt permeables que configuren un aqüífer subterrani important, amb el nivell de l’aigua situat entre 15 i 30 metres per sota de la superfície actual del terreny. Aquest fet comporta un elevat grau de vulnerabilitat cap a les aigües subterrànies existents. De molts vendrellenques i vendrellencs és coneguda la zona del Saldonar, situada a poc més d’un quilòmetre del lloc de l’incendi. Aquest topònim fa una clara referència a la naturalesa sorrenca d’aquest entorn.

 

- Segons informació facilitada pel cap de Bombers de la Generalitat, a les comarques de Tarragona, durant les tasques d’extinció de l’incendi, es va llençar al medi un volum d’aigua d’entre 100 i 150 m3. Si Cosbapsa no ha complert amb el sistema d’impermeabilització que li pertoca, aquesta aigua, en bona part, pot haver-se infiltrat en el subsòl i ocasionar un focus de contaminació important de l’aqüífer subterrani. Quin és el deute ecològic que hem d’assumir com a societat davant d’aquest greu incident de mala praxis, que pot haver provocat una contaminació del subsòl de la planta i de l’entorn i, una contaminació més important que es pot haver estès per l’aqüífer subterrani?

 

- Segons declaracions del director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), s’estima un cost de 400.000 euros per fer front a la retirada i transport dels residus cremats cap a la planta incineradora de Tivissa, sense tenir en compte les despeses derivades de les tasques d’extinció. Qui haurà d’assumir aquest elevat cost, tenint en compte que l’empresa Cosbapsa cobrava un cànon per a aquestes tasques que mai varen ser realitzades o bé es realitzaven de forma irregular mantenint i apilant els residus durant més temps del permès a fi que perdessin pes i per tant que els costos de transport fossin inferiors?

- Denunciem la passivitat dels ajuntaments, de l’Ajuntament del Vendrell i de l’ARC, en particular, davant aquestes irregularitats reiteradament manifestes, tal com també denuncien el GETE-Ecologistes en acció i el GEVEN. 

- Per tot això demanem a les Administracions implicades (Ajuntament del Vendrell, ARC i Agència Catalana de l’Aigua en el cas de la potencial afectació a les aigües subterrànies) que vetllin per una acurada investigació sobre l’estat actual del medi, que donin una informació clara, rigorosa i transparent sobre els afers i les conseqüències d’aquest greu incident i que s’assumeixin les responsabilitats pertinents.