La CUP recorda la memòria d’Andreu Nin i Pau Casals com a acte previ a la Diada Nacional de Catalunya

Aquest dijous, dia 10 de setembre, es durà a terme un petit homenatge a les figures de Pau Casals i Andreu Nin. L'acte començarà a les 18.00h al Cementiri del Vendrell.

Aquest dijous, dia 10 de setembre, des de la CUP El Vendrell realitzarem un petit homenatge a la memòria de Pau Casals i Andreu Nin. Entenem que el record d’aquelles persones que han dedicat la seva vida a treballar per la defensa dels drets nacionals i socials del nostre país és fonamental per encarar el futur amb la fermesa i la sensibilitat amb la qual ells lluitaren durant tants anys. No cal recordar que Pau Casals, a banda de ser un dels violoncel·listes més reconeguts del segle XX, també destacà pel seu compromís envers la pau, la democràcia i la defensa d’una cultura accessible per a tothom, fet que es concretà amb el finançament de diversos espais i associacions encarades a fomentar la pràctica de la música entre la classe treballadora. També cal destacar la seva constant defensa de la nació i la cultura catalanes i el seu compromís amb els exiliats republicans de la Guerra Civil Espanyola.

Andreu Nin fou un històric dirigent del POUM i un destacat traductor de textos al català. Cal fer una especial menció a les traduccions de clàssics literaris russos, com podrien ser “Crim i Càstig”, de Dostoievski o “Anna Karénnina”, de Tolstoi. Nin, d’origen humil, esdevingué un dels principals teòrics marxistes del nostre país i un ferm defensor de la classe treballadora.

Quan esclatà la Guerra Civil, Andreu Nin era Secretari General del POUM, i s’incorporà al govern català com a Conseller de Justícia. La seva intensa tasca política fou truncada el juny de 1937 amb la seva desaparició. Si bé les restes de Nin encara no han estat trobades i els fets que envoltaren la seva desaparició són, encara avui en dia incerts, sembla ser que fou detingut i traslladat a la presó d’Alcalà d’Henares, a on fou executat per agents soviètics, a causa de la seva implicació en els Fets de Maig de 1937.

Considerem que un acte de record a Andreu Nin i Pau Casals és una manera adequada d’encarar una Diada Nacional de Catalunya que, sens dubte, pot marcar l’inici d’un procés d’alliberament social i nacional històric. Com hem dit, recordar el passat és fonamental per construir el futur.

Per altra banda, des de la CUP del Vendrell també volem anunciar que no participarem en l’acte institucional que ha organitzat l’Ajuntament del Vendrell el dia 11 de setembre. Aquest ha estat un acte programat i organitzat sense comptar amb la participació dels grups polítics del consistori ni de la ciutadania, amb la qual cosa, desconeixem el contingut polític del mateix, fet que ens impedeix participar-hi. En aquest sentit, la CUP entén que els actes de la Diada Nacional de Catalunya han d’estar encarats a la defensa inapel·lable del dret a l’autodeterminació i a la plena independència del nostre país. Per tant, només ens podem comprometre a implicar-nos i participar en esdeveniments on es garanteixi el compromís amb aquests postulats, que nosaltres considerem fonamentals i irrenunciables.

Entenem que el record d’aquelles persones que han dedicat la seva vida a treballar per la defensa dels drets nacionals i socials del nostre país és fonamental per encarar el futur amb la fermesa i la sensibilitat amb la qual ells lluitaren durant tants anys.