La CUP del Vendrell presenta un programa amb gairebé 250 propostes concretes
Davant d'una sala d'actes, del Centre Cívic l'Estació, plena en més de les seves tres quartes parts, la CUP vendrellenca va presentar un extens programa, amb idees innovadores i dividit en set eixos.
Nit especial per la CUP del Vendrell. En un acte realitzat al Centre Cívic l'Estació la candidatura vendrellenca va presentar el seu programa davant una sala gairebé plena.
Rubén Suan, cap de llista de la formació, va ser l'encarregat de donar la benvinguda al públic assistent explicant les característiques general del document. Un programa de 87 pàgines, dividit en set eixos i amb gairebé 250 propostes concretes.
El mateix Rubén Suan, juntament amb l'Aleix Mallofré, Jon Olano, Francesc Mota, Anna Solé i Jordi Guasch, van ser els encarregats d'explicar cadascun dels eixos: Model territorial i medi ambient, Model Urbà, Participació ciutadana, Model econòmic i justícia social, Cohesió social i Cultura, festes i teixit associatiu.
En quant el primer eix, entre altres coses, Aleix Mallofré va recordar que “avui dia existeix una forta dependència dels combustibles fòssils, com el petroli i el gas natural. El principal factor de la demanda de petroli és i serà el transport i és per tant que aquest ha de ser un dels objectius d'actuació”. El número quatre de la candidatura va destacar la forta aposta de la CUP per l'ús de les energies renovables com, per exemple, amb el canvi progressiu de l'enllumenat municipal per bombetes de baix consum o LEDs. Dins d'aquest eix, que també inclou els espais rurals, la gestió de l'aigua, la recollida de residus i la protecció dels animals, la CUP del Vendrell va destacar l'impuls d'una fira agrícola anual per potenciar els productes propis o substituir l'actual sistema de recollida de residus pel model de residu zero mitjançant el porta porta. Aquest sistema permet passar d'una mitjana del 30% de recollida selectiva a una mitjana del 70%, sense encarir costos i creant moltes més places de treball. A més a més, també es destaca impulsar la creació d'un refugi d'animals a nivell comarcal.
Jon Olano va destacar que “des de la CUP del Vendrell apostem per una ciutat de tipus compacta, mediterrània i diversa, on cadascuna de les seves parts mantingui un grau de complexitat i compti amb una barreja d'activitats comercials, industrials, de serveis, d'equipaments i residencial”. Aquest àmbit inclou també les propostes referents al transport i mobilitat així com a l'habitatge. D'aquest eix destaquen la redacció d'un POUM, la realització d'un gran parc urbà a la zona delimitada per la riera de la Bisbal i la zona del Botafoc, potenciar l´ús de la bicicleta i el transport col·lectiu o potenciar el lloguer mitjançant la Borsa d'Habitatge, imposant un recàrrec a l'IBI dels habitatges desocupats i bonificant els que participin del servei de la Borsa.
En quant a la participació ciutadana, Francesc Mota va posar èmfasi en que “actualment el vot és l'únic mitjà efectiu que posseeix el ciutadà per tal de fer valdre la seva opinió. Considerem que aquest fet ha provocat un progressiu distanciament entre els representants i els representats i tant sols a través de processos basats en la democràcia participativa, la ciutadania i el teixit associatiu del nostre municipi podran expressar la seva opinió, d'una manera oberta, directa i constant, establir un cert control sobre l'activitat del consistori i adquirir hàbits democràtics i participatius”. Mota va destacar el foment de la pedagogia participativa, l'elaboració d'un ROM i d'un Reglament de Participació Ciutadana, la creació d'un Consell de la Vila i una Coordinadora d'Associacions de Veïns, l'elaboració de pressupostos participatius i garantir la transparència institucional.
El model econòmic va ser presentat per en Rubén Suan. Aquest va destacar que “hem de tenir clar que no ens trobem davant una crisi que afecti únicament al Vendrell, ni davant una crisi únicament econòmica. Ens trobem davant d'una crisi del propi sistema, del sistema capitalista, i fins que no construïm una alternativa a aquest sistema, hi hauran coses que no podrem solucionar mitjançant la gestió municipal”. També va recordar que “als darrers anys, els diferents governs municipals van fer una aposta única per un sector productiu especulatiu com és el totxo, hipotecant el futur del nostre municipi. De la mateixa manera, entenem que no s'han gestionat correctament els recursos econòmics de la vila”. En aquest sentit van expressar que faran una redistribució dels ingressos de l'ajuntament, incrementant la despesa social, augmentar els criteris progressius de les taxes i impostos municipals per tal que qui més guanyi, i qui més tingui, sigui el qui més pagui. També va destacar que la CUP apostarà per la municipalització dels serveis públics que s'han anat privatitzant durant els darrers anys, com la gestió de l'aigua, la zona blava, etcètera, així com mesures de suport als treballadors i treballadores desocupats i els col·lectius de treballadors/es autonoms/es.
Anna Solé va ser l'encarregada d'explicar l'eix de cohesió social, el més extens del programa, que inclou les polítiques educatives, la sanitat, el fet migratori i l'alliberament lèsbic, gai i transsexual. Destacar, per exemple, el Projecte Educatiu de Ciutat, que parteix del posicionament que l'educació no només pertany a les escoles o instituts, sinó que forma part de tota la societat. També destaca la necessitat de prioritzar la construcció del nou CAP del Botafoc, així com lluitar per tal que la gestió dels CAPs i de l'Hospital del Vendrell sigui de l'Institut Català de la Salut i no d'una empresa privada com fins ara. En quant al fet migratori va destacar la revisió de l'ordenança de convivència i civisme, impulsar campanyes per aconseguir implementar el dret a vot per les persones immigrades, així com potenciar els plans de recepció i acollida de les persones nouvingudes.
Finalment, Jordi Guasch va destacar, en l'àmbit de la cultura, festes i el teixit associatiu que “cal promoure una cultura pròpia, integradora i de qualitat; fomentar un model de festes participatiu i sostenible i adequar i garantir les necessitats d'infraestructures i espais culturals”. En aquest sentit va anunciar, per ficar exemples, les propostes d'impulsar la creació d'una nova biblioteca a la zona del Tancat, impulsar la creació d'una Casa de la Música Popular dedicada a la formació, la creació, l'exhibició i la difusió de la música, potenciar la cultura del foc o organitzar la Festa Major des d'una comissió de festes i entitats. En aquest eix també destacaven les polítiques de defensa de la llengua, el foment de la memòria històrica i l'enfortiment del teixit associatiu, amb per exemple, la creació d'una Taula d'Entitatas.
Per acabar, Rubén Suan va destacar que “ens presentem amb un programa molt fort, amb una candidatura potent i demostrant que el projecte de la CUP del Vendrell és un projecte de present i de futur” i va finalitzar l'acte demanant el vot el proper 22 de maig.