La CUP del Vendrell proposa canvis per la diada de Sant Jordi
La proposta, que critica la prohibició dels darrers anys, per part de l'Ajuntament, de vendre roses, intenta conciliar els interessos de les entitats i del gremi de la flor.
Sant Jordi és un festa que, tot i no figurar com a tal en el calendari laboral, és considerada com l’altra festa nacional de Catalunya. Antigament, les classes aristocràtiques celebraven festes cavalleresques on les dames eren obsequiades amb roses i flors. Segles després, la tradició ha arrelat als nostres dies amb el costum d’obsequiar la persona estimada amb una rosa. Aquest costum, des de 1930, coincideix amb el Dia Internacional del llibre, que commemora la mort de Miguel de Cervantes. A més a més, la jornada de Sant Jordi ha esdevingut un dia de promoció i defensa de la cultura i la llengua catalanes.
Són innombrables les poblacions catalanes que celebren el dia 23 d'abril amb parades de llibres i roses al carrers, que posen especialment les llibreries, tot i que també hi ha moltes organitzacions, col·lectius i diferents entitats que també s’animen a posar-ne. I totes aquestes parades tenen l’únic objectiu de vendre llibres i roses i donar un caire més festiu i maco a la diada, ja que com més n’hi ha, més agradable es fa passejar pels diferents carrers del poble o ciutat.
Durant els darrers tres anys, la diada de Sant Jordi al nostre municipi s’ha viscut amb una certa polèmica per l’ intent de l’Ajuntament del Vendrell de limitar la venda de roses, únicament a floristeries i instituts. D’aquesta manera des del consistori s’intentava prohibir la seva venda a qualsevol altre tipus de col·lectiu amb l’objectiu de preservar els beneficis econòmics dels establiments dedicats a la venda de la flor.
Des de la CUP del Vendrell estem d’acord que s’han d’establir mecanismes per tal que, en un dels dies més importants per a ells, el gremi de la flor no surti perjudicat, però entenem que aquesta via no ha de ser la prohibició. La proliferació de paradetes pels carrers de la nostra vila és un dels trets característics de la festa, dóna color al municipi i contribueix al seu encant. S’ha de tenir en compte que per a moltes entitats, col·lectius i organitzacions, la venda de roses i llibres per Sant Jordi és bàsic per aconseguir els recursos necessaris per tirar endavant les seves activitats.
Per tal de trobar un punt d’equilibri entre els interessos i les necessitats de l’àmbit privat i del teixit associatiu, des de la CUP del Vendrell hem elaborat una senzilla proposta que considerem beneficiarà ambdós sectors.
La proposta constaria dels següents punts:
1- Creació d'una Comissió Organitzadora de la Diada de Sant Jordi. Hi formarien part un representant de cadascuna de les entitats, organitzacions, partits, etc., que estiguessin interessats. A més a més, hi hauria un representant de l'Ajuntament i representants del gremi de la flor del municipi.
2- La Comissió Organitzadora, entre altres coses, s'encarregaria d'organitzar, amb el suport econòmic de l'Ajuntament, activitats culturals i festives per tal de fomentar l'assistència dels vendrellencs i vendrellenques. Un augment de participació, a més d'enfortir la Diada, comportaria un augment de beneficis tant per a les entitats com per a les botigues que es dediquen a la venda de flors i llibres. Com és obvi, de forma indirecta beneficiaria el conjunt del comerç de la vila.
3- Es crearia un Registre en el qual, de forma obligatòria, haurien d’inscriure-s’hi totes les entitats, associacions, partits i/o organitzacions que volguessin vendre roses o altres tipus de flors i plantes, durant la diada de Sant Jordi.
4- Per altra banda, es crearia una borsa d’establiments de venda de roses i flors del municipi que volguessin participar en la iniciativa.
5- Les entitats es repartirien de forma equitativa entre els establiments de la borsa, i les associacions estarien obligades a comprar les roses, flors i/o plantes a la floristeria corresponent. El preu de compra seria pactat per la Comissió i igual per a totes les entitats indiferentment de l'establiment que els les serveixi. L'import el marcaria la Comissió Organitzadora i seria una mica superior al preu de compra de l'establiment al seu distribuïdor. El preu ha de ser assequible per a l'entitat perquè li permeti treure'n benefici. D'aquesta manera entenem que la pèrdua per part de l'establiment seria mínima ja que com a mínim s'asseguraria treure una part de benefici de cadascuna de les roses que es venguessin. S'ha de tenir en compte que, fins ara, al no haver-hi cap proposta semblant al nostre municipi, la major part de les entitats compraven les roses a majoristes com ara Mercabarna, i el benefici per als comerciants de la vila era zero.
En funció de les entitats i botigues que es registrin, les primeres es repartirien equitativament entre els diferents establiments. El tipus de rosa que ofereixi la botiga, així com el preu, serà igual per tothom.
6- No es podrien regalar flors, roses, plantes o llibres, però el preu de venda de les roses seria lliure a criteri de cada entitat, organització o col·lectiu.