Iniciem una campanya per una sanitat digna al Baix Penedès

Impulsada pel Comitè d’Empresa de l’Hospital del Vendrell, i les assemblees de la CUP i EUiA, vol donar suport a la lluita de la plantilla laboral d’aquest centre sanitari, denunciar les retallades, les privatitzacions i el negoci que existeix al voltant de la sanitat catalana.

En una roda de premsa realitzada a les portes de l’Hospital comarcal del Baix Penedès, s’ha donat a conèixer la creació de la Plataforma per una Sanitat digna al Baix Penedès, impulsada per la CUP, EUiA i el Comitè d’Empresa d’aquest centre sanitari.

La voluntat és que la plataforma vagi sent cada cop més àmplia i es vagin sumant entitats, organitzacions, associacions i persones que vulguin treballar per “una sanitat pública, digna, universal i gratuïta”.

Per Rubén Suan, de la CUP del Vendrell, volen “per una banda, donar suport als treballadors i treballadores de l’Hospital comarcal en el conflicte laboral que pateixen amb la direcció del centre, però també denunciar les retallades, el procés encobert de privatització que s’està realitzant i el model sanitari que uns poc volen imposar-nos”.

Hem de recordar que l’Hospital comarcal del Vendrell, tot i estar construït en un espai públic i gestionat bàsicament amb diners públics, està gestionat per una empresa privada, la Xarxa Sanitària Santa Tecla. Per tant existeixen una sèrie d’accionistes, com a qualsevol altra empresa privada, que prioritzen els beneficis que puguin obtenir per sobre de si el servei és de més o menys qualitat.

Des de la Plataforma per una Sanitat digna al Baix Penedès,s’ha volgut deixar clar que Santa Tecla, amb l’excusa de la crisis i per tal d’augmentar beneficis disminuint la despesa, realitza retallades en les condicions laborals dels seus treballador, així com reduir recursos i serveis als centres sanitaris.

En aquest sentit han denunciat, per exemple, que mentre hi ha usuaris que han d’esperar hores a urgències per poder accedir a un llit, a l’Hospital existeixen moltes habitacions tancades. Aquest fet respon únicament a l’afany d’estalviar-se el cost que suposaria contractar el personal necessari per obrir-les.

També han volgut denunciar la privatització dels serveis recordant, per exemple, que “el percentatge de pacients que provenen de mútues privades cada vegada augmenta més respecte els que provenen de la sanitat pública”. Seguint la mateixa línia han denunciat que “els pacients que venen de les mútues privades gaudeixen de privilegis respecte els de la seguretat social”. Per exemple, mentre els que provenen de la pública poden esperar setmanes o mesos a que els realitzin una prova, una visita o una operació, els que paguen els hi fan de forma gairebé immediata.

Rubén Suan va recordar el cas d’Isabel Serrano, fet públic el mateix divendres als mitjans de comunicació locals i estatals. Aquesta veïna de Santa Oliva, de 66 anys, després d’esperar mesos i mesos a ser operada d’una pròtesi de maluc, veient que el temps d’espera s’anava allargant i davant els forts dolors que patia, va acabar pagant 9.300€ a la Xarxa Santa Tecla que aleshores la va operar de forma immediata. L’operació la va realitzar, fins i tot, el mateix equip mèdic que portava el seu cas a la part pública.

Els membres de la Plataforma per una Sanitat digna al Baix Penedès consideren aquests fets com a molt greus. Segon Suan “l’empitjorament de la sanitat pública per tal d’abocar els pacients a pagar i passar a la privada, forma part d’una estratègia premeditada que compta amb la connivència de la classe política catalana i comarcal”. Deixen ben clar que “no volem un servei sanitari de dues classes: un de bo pel qui se pugui pagar i un més dolent per qui no tingui recursos”.

Miguel Ángel Valdivielso, d’EUiA del Vendrell, va anunciar que des de la plataforma recentment creada inicien una campanya que s’allargarà durant els propers mesos. El primer acte serà el proper divendres 21 de març, a les 20h, al Centre Cívic l’Estació del Vendrell, on es realitzarà una xerrada sobre la corrupció a la sanitat catalana. A l’acte hi participarà Albano Dante, de la revista Café amb Llet, que ha denunciat reiteradament el negoci existent a la sanitat catalana, i en David Vidal, regidor de la CUP a Reus, impulsora de la denúncia que va acabar amb la imputació i dimissió de Josep Prat com a president de l’Institut Català de la Salut.