Recull d'acords i opinions de la II Assemblea Oberta

II Assemblea Oberta: recull d'acords i opinions

El passat divendres, dia 16 de maig, es va celebrar la II Assemblea Oberta que, des de la CUP El Vendrell, s'organitzava en el marc del procés participatiu encarat a definir el paper de la Candidatura d'Unitat Popular a les pròximes eleccions municipals, que es celebraran l'any vinent. Concretament, al llarg d'aquesta segona assemblea, es va debatre entorn del model de candidatura i les directrius que ha d'adoptar la CUP a l'hora d'estructurar una possible coalició electoral. Per tal de canalitzar el debat i tenir un material sobre el qual començar a treballar, des de la CUP El Vendrell es va presentar un document on es recollia un seguit de punts que ja s'havien plantejat a través de la primera Assemblea Oberta i des del nucli local de la CUP.

Tenint en compte que el debat es va estructurar a partir d'aquestes primeres propostes (que evidentment estaven subjectes a modificació, reducció, ampliació o eliminació), també aprofitarem aquesta estructura per plasmar el conjunt d'acords i opinions que es varen anar desgranant al llarg d'aquesta II Assemblea Oberta. Així doncs, al llarg del present document hem volgut recollir aquestes idees i propostes. Com veurem a continuació, a cada un dels punts que es van tractar hi trobarem un recull de les intervencions que es feren relacionades amb aquest, així com les decisions que es prengueren.

DEBAT ENTORN DE LES DIRECTRIUS PLANTEJADES:

-  No pactar ni fer coalicions amb partits que estiguin al govern: entenem que una candidatura alternativa no pot pactar amb aquelles formacions que han estat responsables del procés de degradació del municipi i no aporten solucions a les problemàtiques d'aquest:

oEs podia apreciar una opinió generalitzada a favor d'aquest punt. En termes generals, es considera que no té gaire sentit no poder anar junts amb partits que són responsables de la mala gestió del poble.

oTambé es comentà que, si es vol estructurar una candidatura alternativa, s'han de tenir molt clars els principis a l'hora de pactar, no tot s’hi val.

oEl punt s'aprova per consens.

-  Possibilitat de pactar únicament amb formacions amb les quals s'hagi desenvolupat un treball previ: considerem que és imprescindible que es generin sinergies i dinàmiques de treball comunes entre les organitzacions de la candidatura, no entenem aquesta com una eina merament electoralista:

oEs considera important l'existència d'un treball previ entre les diferents organitzacions que posteriorment formaran la candidatura. Si no es dóna aquesta feina conjunta i s'estructura una coalició amb clau estrictament electoralista, hi ha més possibilitats que, una vegada passades les eleccions, puguin sorgir problemes derivats de maneres diferents de treballar, discrepàncies polítiques que no s'havien plantejat abans, etc.

oEs recorda que aquest era un punt que ja es tenia en compte a les últimes eleccions municipals. En aquell moment, es va renunciar a presentar-se en coalició, ja que no s'havia donat l'esmentat treball previ. Al llarg dels últims mesos, hem aprofundit la feina conjunta amb altres organitzacions, amb les quals s'ha creat un seguit de sinergies que nosaltres considerem imprescindibles perquè existeixi la possibilitat de presentar-nos conjuntament a unes eleccions.

oSorgeix una pregunta, dirigida a la CUP El Vendrell, sobre si coneixem l'experiència d'altres coalicions electorals a on la CUP s'hi hagi implicat. Es comenta que, per norma general, les coalicions que s'han donat a altres indrets han donat fruits sempre i quan aquestes presentaven un recorregut previ que anés més enllà de les eleccions municipals. També s'han donat casos on la coalició ha acabat fracturada degut a discrepàncies polítiques, com en el cas d'Arenys de Munt.

Cada població té una realitat i s’han de tenir en compte les necessitats del municipi i els treballs previs fets. Cada assemblea local de la CUP té autonomia i pot presentar-se en coalició amb qui cregui que ho ha de fer.

oTambé es planteja la reflexió sobre si ens hem d’unir per obtenir més força a l'hora de mobilitzar-nos i desenvolupar les campanyes o simplement ho hem de fer per obtenir un major rèdit electoral. Davant d'aquesta dicotomia, es deixa clar que ens hem d’unir amb altres organitzacions i partits per obtenir més força i poder treballar per transformar la realitat del municipi. Al Vendrell, tant històricament com en l'actualitat, hi ha molta gent implicada en projectes diversos. Especialment, al llarg dels últims anys s'han creat molts grups i plataformes que han començat a treballar des de la base per canviar el municipi i millorar la vida de la gent que hi viu.

És per això que es comenta que potser el que falta és una candidatura àmplia per consolidar aquesta situació i acabar d’aglutinar a totes aquestes persones i organitzacions. Es fa èmfasi en la importància de la confiança que cal tenir per poder treballar junts.

oHi ha molts temes que des de fora de l’ajuntament no es poden tocar a fons, qüestions sobre les quals es pot obtenir molta més informació si es compta amb representació al consistori. El fet d'oferir a la ciutadania la facilitat de poder transformar la seva realitat més immediata és un element fonamental de la construcció de la Unitat Popular. La finalitat d'obtenir representació al consistori aniria encarada a permetre que la veu de totes aquestes persones pogués arribar a les institucions.

oDesprés del debat, aquest punt s'aprova per consens

-  Necessitat de projectes de ciutat similars: fonamental a l'hora de desenvolupar un programa comú i treballar conjuntament cap a una mateixa direcció:

oS'especifica que aquest punt fa referència a la priorització de l'àmbit municipal, enfront del nacional, que alguns partits contemplen com a subjecte principal de la seva acció.

oEs considera important aquesta prioritat de l'àmbit local, ja que, al tractar-se d'unes eleccions municipals, és sobre aquest àmbit a on s'ha de concentrar la major part de la feina de la candidatura perquè, a més, és el que té una repercussió immediata més important sobre els ciutadans.

oUn altre dels elements que es posen sobre la taula, és si hi ha un discurs ben estructurat de la CUP que abordi la realitat municipal.

En resposta a la qüestió, es comenta que a les anteriors municipals es van fer  un seguit d'assemblees i punts de trobada per temàtiques amb l'objectiu d'adaptar el programa a la realitat del poble i les seves necessitats. Pel que fa als contactes amb altres organitzacions, ens vàrem trobar que moltes de les organitzacions que venien a parlar amb nosaltres per formar coalició ni tan sols tenien un programa electoral.

oÉs important tenir la visió del poble que volem construir. Volem fixar certs criteris perquè són bàsics per poder treballar.

Hem de prioritzar la feina al carrer amb les entitats, organitzacions i gent per crear sinergies de treball.

oLa idea de candidatura àmplia passa per anar a buscar a totes aquelles persones amb les quals ja s’hagi treballat i vulguin contribuir en la construcció d'una xarxa alternativa. No es planteja únicament com a una coalició de partits polítics, ha d'anar més enllà.

oÉs important tenir representació com a eina per poder treballar, per tenir altaveu, s'entén la representació política com a una eina per ampliar el teixit social i fer més efectiva l'acció política. Per tant, la feina més important s’ha de fer al carrer, i per aquest motiu és important tenir una base forta.

oEs planteja que el model de ciutat de la CUP sigui definit de manera oberta i consensuada  en el si d'un procés participatiu.

oProposta de fer assemblees temàtiques amb els eixos bàsics a tractar en el projecte de població que volem. Apropar el programa a la gent, que tothom es faci seu aquest projecte, intercanvi d'idees i debat per definir el model de municipi que volem.

oEl punt s'aprova per consens.

-  Respectar el dret a l'autodeterminació dels Països Catalans: no podem concebre cap mena d'acord amb formacions que no assumeixin el dret a l'autodeterminació dels pobles, ja que el reconeixement d'aquest és part de la mateixa essència de la CUP:

oS’hi està d’acord.

oNo es farà coalició ni s’anirà conjuntament amb cap organització que no contempli el dret a decidir.

oHi ha una posició majoritària a favor d'obrir el reconeixement del dret a decidir a tots els àmbits que afectin la vida pública de les persones.

oEs considera també que aquest punt pot estar associat amb el següent, de tal manera que s'haurien d'unificar en un sol text que esmentés que una possible candidatura alternativa no hauria d'estar només formada per partits polítics, sinó també per altres organitzacions i persones a títol individual que reconeguessin el dret a l'autodeterminació dels Països Catalans, així com el dret a decidir dels individus sobre tot allò que pugui afectar la seva realitat política, social i econòmica.

oS'aprova per consens la proposta d'unir aquest punt amb el següent.

-  Obrir la candidatura no únicament a partits, sinó a col·lectius de naturalesa diversa i persones a títol individual: el procés d'Unitat Popular ha de comptar amb la implicació del màxim nombre de persones possible, sense la veu de tots aquells que vulguin canviar la realitat de la nostra terra, aquest projecte no tindria sentit:

oJa s’ha parlat sobre aquest punt en els debats anteriors. Es veu necessari el fet de crear una candidatura àmplia, en la que tothom hi tingui cabuda.

oCom ja s'ha esmentat, aquest punt s'aprova unit amb l'anterior.

-  No renunciar al funcionament assembleari: ja que l'entenem com aquell que pot oferir el màxim grau de participació i democràcia interna:

oEs considera de vital importància mantenir el funcionament assembleari com a metodologia per estructurar una possible coalició.

oTambé es proposa la creació d'algun canal que serveixi per recollir l'opinió de persones que es vulguin implicar al procés però no puguin assistir a les assemblees.

oAquest punt s'aprova per consens.

-  Crear una Taula de Participació Popular, com a eina de coordinació entre del grup municipal i el carrer. En aquesta Taula i participarien els regidors o regidores, representants de les formacions polítiques  i entitats que formin part de la possible coalició o que d’alguna manera li donin suport, així com de persones a títol individual. Per un costat servirà per decidir els posicionaments del grup municipals respecte els diferents punts que s’hagin de tractar a nivell municipal, per fer arribar la informació del consistori al carrer i del carrer al consistori, com a generadora de propostes, iniciatives, etc...:

oEs plantejaria com un canal de comunicació entre l’ajuntament i el poble. Algunes de les seves funcions serien la discussió de les qüestions que es tractin a l'Ajuntament, la creació d'un canal on es produeixi un flux d’informació en el que aquesta vagi de l’ajuntament a la gent i de la gent a l’ajuntament, que s'elaborin les propostes que, des de la representació municipal, es traslladaran al consistori, etc.

oA banda de les organitzacions que han conformat la candidatura o l'hi han donat suport durant la campanya, aquesta Taula estarà oberta a la participació d'aquelles persones que ho desitgin.

oEn moltes poblacions on la CUP té regidors/es per tots els punts importants a tractar a l’ajuntament es fan assemblees obertes. És important que la gent participi, no que delegui.

oAquest és el gran repte que té la CUP. Ha de ser un espai per donar veu a tots els que no tenen veu.

oAquest punt s'aprova per consens.

Torn obert de propostes:

-  Redactar punts ideològics i principis ètics. Es debatran i decidiran en una altra assemblea oberta, la data de la qual s'anunciarà al llarg de les pròximes setmanes.

-  Es planteja la pregunta sobre si hem de tenir la iniciativa per reunir-nos amb altres organitzacions polítiques. No queda definit un posicionament general.

-  Els punts s'hauran de modificar tenint en compte els acords del debat.